Hitelezés – amit tudni kell

2010. dec. 08.
Hitelezés – amit tudni kell

Pénzre van szüksége? Bizonytalan a hitelfelvétellel kapcsolatban? Nem tudja, mik kellenek hozzá? Milyen típusai vannak, mire lehet hitelt felvenni? Minden, amit tudni szeretne!

A hitelezés egyfajta finaszírozási mód, amely lehetővé teszi, hogy megvásárolhassa azt, amit szeretne, pl.:  ingatlan, autó. A hitel fogalma: A hitel egy olyan pénzügyi művelet, amelynek során a hitelező lemond az áru, szolgáltatás azonnali kifizetéséről, vagy
közvetlenül pénzt ad az adósnak, aki a hitelszerződésben foglalt határidőre kifizeti a megállapodott összeget, azaz a tartozását.

A hitelnek, a hitelfelvételnek vannak költségei, amelyeket általában a THM, vagyis a Teljes Hiteldíj Mutató foglal egyben, ezért érdemes mindig megnézni, hogy milyen költségeket tartalmaz, és melyeket kell még esetlegesen megfizetni. Már ezzel is akár tízezreket spórolhat.

A hitelfelvétel előtt manapság már lehet előminősítést is kérni, amellyel kideríthető, hogy mekkora az az összeg, amelyet még ki tudunk fizetni és ha minden más feltételnek megfelelünk, a bank is biztosan megítél nekünk.
Ha ezen már túlvagyunk, jöhet a hitelkérelem beadása. Ehhez sok dokumentum szükséges, itt láthatóak:

Általánosságban elmondható, hogy minden konstrukciónál a személyes iratokra, vagyis érvényes személyi igazolványra, lakcímkártyára és adókártyára szükség van. E mellett a pénzintézetek kérnek jövedelemigazolást, munkáltatói igazolást, az utolsó két-háromhavi folyószámla kivonatát és az utolsó két-háromhavi közüzemi számlákat, befizetett csekkekkel együtt. A hitel céljától függően, vagyis attól, hogy mire fordítjuk, változhatnak a pluszban bekért dokumentumok. Lakáshitelek esetében tulajdoni lapra is szükség lehet, míg építési hitel igénylésénél előírás a műszaki tervdokumentáció és költségvetés benyújtása, mivel ebben az esetben a költségek 70%-át számlákkal kell igazolni. Ahhoz pedig, hogy a telekvásárlási hitelünk illetékmentes legyen, 4 éven belül kell rá lakóingatlant építeni, amelynek a használatbavételi engedélyét kell bemutatni.
Látható tehát, hogy a pénzintézetek minden hitel esetében rengeteg iratot kérhetnek.

A hitel célja lehet:

  • Lakás: építés, új és használt ingatlan vásárlása, bővítés, felújítás, korszerűsítés.
  • Telekvásárlás.
  • Adósságrendezés, hitelkiváltás.
  • Szabad felhasználású jelzáloghitel – ingatlan alapú.
  • Személyi kölcsön, személyi hitel, ami nem más, mint szabad felhasználású hitel, amelynek a fedezete a jövedelem.
  • Lízingelés – “bérlet”, amelynél a futamidő végén a vevő lesz a tulajdonos.
  • Osztrák hitel

Az egyes ajánlatok szinte minden pénzintézetnél megtalálhatóak, akár több kondícióval is. Ezek között a hitelkalkulátor segítségével lehet eligazodni. Az egyszerű kalkulátor mindössze a futamidő és a kölcsön összegének nagyságát kéri és megadja a várható törlesztő részletet, amellyel lehet a későbbiekben kalkulálni. Az összetettebb kalkulátort, amely rákérdez a személyes adataira, a jövedelmére, az ingatlanára, BAR/KHR státuszára, már konkrét ajánlatkérésre, hitelképesség vizsgálat-kérésre, összehasonlításra is kiváló.

A Központi Hitelinformációs Rendszer, rövidebben a KHR-ben, régebbi nevén BAR listán szereplők jóval kevesebb eséllyel indulnak a hitelfelvételnek. A passzív státusz azt jelenti, hogy volt ugyan korábban tartozásuk, de azt már kiegyenlítették, ám azóta még nem telt el két év. Az aktív státusz pedig azt jelenti, hogy a tartozás még mindig fennáll. Utóbbiak maximum tiszta adós, vagyis olyan ember bevonásával, aki nem szerepel a BAR listán, kaphatnak hitelt.

Amennyiben hitelre van szüksége, ne habozzon, forduljon hozzánk bizalommal! Mielőtt végleg elveszne a hitelezés örvényében, kérje segítségünket! Töltse ki ajánlatkérő űrlapunkat és hitelszakértőnk 12 órán belül megkeresi Önt a legjobb konstrukciókkal!

Töltse ki ajánlatkérő űrlapunkat, csak 3 lépés az egész!
Kérje ingyenes árajánlatunkat!